Ειδική Εξατομικευμένη Σωματική Άσκηση

Εξατομικευμένη άσκηση για καρκινοπαθείς και επιζώντες από τη νόσο

Η κινητικότητα και η σωματική άσκηση είναι και αυτή σημαντικό μέρος της ιατρκής και υποστηρικτκής φροντίδας του καρκινοπαθούς. Η άσκηση είναι αναγκαία, αν θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε το καλύτερο στον ασθενή μας. Η έλλειψη σωματικής άσκησης παίζει σημαντικό ρόλο στην εκτροπή του κυττάρου προς την κατεύθυνση της νεοπλασματικής νόσου.

Η καθιστική ζωή σε διάρκεια μεγαλύτερη από λίγες ημέρες δεν συντηρεί τη δραστηριότητα του ενζυμικού συστήματος ΑΜΡΚ. Η διέγερση του ΑΜΡΚ, που γίνεται με ερέθισμα την κόπωση και τη στέρηση τροφής, ωθεί το κύτταρο προς την κατεύθυνση «συντήρηση-επισκευή», δηλαδή σε βιολογική συμπεριφορά που, στη νοσηρή διάσταση, αντιστρατεύεται τον καρκίνο, ενώ στην υγιή διάσταση εμποδίζει την εκτροπή προς τον καρκίνο. Όταν ο καρκίνος εγκατασταθεί, η σωματική άσκηση δεν αρκεί από μόνη της για την αναχαίτησή του, είναι όμως απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση όλων των άλλων θεραπευτικών μέτρων.

Το σύστημα ΑΜΡΚ διεγείρεται φυσιολογικά από την κατάλληλη διατροφή (που αυξάνει περιοδικά και ελεγχόμενα την ΑΜΡ) και την σωματική άσκηση. Η διέγερσή του καταλήγει σε αυτοφαγία, ένα επανορθωτικό μηχανισμό, ανάλογο της απόπτωσης, και σε αναστολή του συστήματος mTOR. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιείται για την αναστολή καρκινογένεσης σε δύο τουλάχιστον όργανα, τον πνεύμονα και τη μήτρα, μέσω του ενζύμου LKB1.

Οι σωματικές ασκήσεις που είναι κατάλληλες για τους ασθενείς με καρκίνο πρέπει να επιλέγονται με γνώση και σύνεση από τους ειδικευμένους γυμναστές, σε συνεργασία με τους θεράποντες. Η ΕλΕτΕξΟ διαθέτει συνεργασίες με κατάλληλα γυμναστήρια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη άσκηση, που θα βοηθήσει τον καρκινοπαθή να διατηρήσει τη λειτουργικότητα των μελών του μετά τη χειρουργική επέμβαση, και να «ταλαιπωρήσει» τον καρκίνο του, εκτρέποντας τον μεταβολισμό προς τη «συντήρηση-επισκευή». Ακόμη, η τόνωση του ενδοκανναβινοειδούς και του ενδορφινικού συστήματος με την άσκηση έχει βρεθεί ότι αυξάνει την αντοχή στις χημειοθεραπείες και βελτιώνει πολύ την ψυχολογία.

Η άσκηση βοηθά επίσης στην σωστή αξιοποίηση των θερμίδων της τροφής, ώστε να αντιμετωπίζεται η καρκινική καχεξία. Κατάλληλα βοηθήματα (διατροφικά συμπληρώματα και κανναβινοειδή) παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της καρκινικής ανορεξίας και καχεξίας.

Γιατί στην εξατομικευμένη ογκολογία;

Με την εξατομίκευση στην ογκολογία είμαστε σε θέση να αναπτερώσουμε την ελπίδα του ασθενούς.
Ενώ δεν περιφρονούμε τα θεραπευτικά μέσα της συμβατικής ογκολογίας, το αντίθετο μάλιστα, εμπλουτίζουμε τη θεραπεία...

Περισσότερα