Ογκοθερμία

Ογκοθερμία

Ανακαλύφτηκε στην Γερμανία και χρησιμοποιείται παγκόσμια. Επιστημονικά αποδεδειγμένα σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά και στις συντηρητικές και στις εναλλακτικές θεραπείες.

Η υπερθερμία είναι μία από τις πρωτεύουσες θεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Είναι πρωτεύουσα μέθοδος διότι είναι καρκινοκτόνος. Έχει όμως και άλλους, επικουρικούς τρόπους δράσης: Υποβοηθεί τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Γι΄ αυτό εφαρμόζεται συνήθως συνδυαστικά με τις μεθόδους αυτές, αλλά και με άλλες θεραπείες, που λέγονται συμπληρωματικές.

Ογκοθερμία είναι η πλέον σύγχρονη μετεξέλιξη της υπερθερμίας (επιστημονικό όνομα: διαμορφωμένη ηλεκτρο-υπερθερμία, modulated electro hyperthermia, mEHT). Η ογκοθερμία διαφοροποιείται από τις άλλες πρωτεύουσες θεραπείες κατά το ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του καρκίνου, ενώ όλες οι άλλες θεραπείες το καταστέλλουν.

Είναι καταξιωμένη ιατρική πράξη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλα τα ιατρικώς προηγμένα κράτη. Αλματώδης είναι η ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα. συνεδρία ογκοθερμίας

Η ογκοθερμία είναι εντελώς ανώδυνη, χωρίς επιπλοκές και παρενέργειες, αλλά είναι και απόλυτα ασφαλής, διότι δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία. Χρησιμοποιεί πυκνωτικό εναλλασσόμενο ηλεκτρικό πεδίο, διαμορφωμένο κατάλληλα, ώστε να προκαλεί συντονισμό και διέγερση νανοσωματίδιων της κυτταρικής μεμβράνης (λιπιδικές σχεδίες-lipid rafts). Τα διεγερμένα αυτά νανοσωματίδια, μέσα από πολύπλοκους βιοχημικούς δρόμους, προκαλούν τελικά τον θάνατο του καρκινικού κυττάρου, με τον φυσικό τρόπο, που λέγεται απόπτωση.


Υπερθερμία - Ογκοθερμία

Κλινική Αποτελεσματικότητα και Χρησιμότητα

Στην εικόνα φαίνεται με μια ματιά η κλινική αποτελεσματικότητα της υπερθερμίας, με βάση το κλινικό consesus Kadota του 2004, που έδειξε για πρώτη φορά ανάγλυφα την χρησιμότητα της μεθόδου για τον ασθενή με καρκίνο. Για λεπτομέρειες και τη βιβλιογραφία Kadota πιέστε εδώ. Το συμπέρασμα του Kadota Consensus είναι ότι η υπερθερμία είναι καρκινοκτόνος, ανοσοδιεγερτική θεραπεία χωρίς παρενέργειες, που επίσης υποβοηθεί τις κλασσικές θεραπείες, έχει δηλαδή και συμπληρωματική χρησιμότητα. Ειδικότερα η ογκοθερμία δημιουργεί τις προϋποθέσεις παραγωγής ειδικών ανοσοκυττάρων (δενδριτικών κυττάρων) που στρέφονται κατά του κακοήθους όγκου. Γι΄ αυτό, σε νεώτερες εργασίες, κατατάσσεται και στις ανοσοτροποποιητικές θεραπείες.

Η υπερθερμία είναι και στην Ελλάδα επίσημα αναγνωρισμένη ιατρική πράξη, με βάση την απόφαση αρ. 3, της 232ης ολομέλειας του ΚΕΣΥ (6/9/2011). Στην Ευρώπη εποπτεύεται επιστημονικά από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπερθερμικής Ογκολογίας (European Society of Hyperthermic Oncology-ESHO), ενώ στις διάφορες χώρες εποπτεύεται από τις κατά τόπους ιατρικές εταιρίες υπερθερμίας. Στην Ελλάδα η εποπτεύουσα επιστημονική αρχή είναι η Ελληνική Εταιρία Υπερθερμικής Ογκολογίας.


Εφαρμογές Υπερθερμίας - Ογκοθερμίας

Στην Ελλάδα γίνεται εφαρμογές στο Αρεταίειο Νοσοκομείο (Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μόνο για επιπολής όγκους, ενώ για εν τω βάθει (και για επιπολής) όγκους οι εφαρμογές ογκοθερμίας (υπερθερμίας) γίνονται από ιδιώτες ιατρούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι ιατροί που εφαρμόζουν την μέθοδο είναι μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εξατομικευμένης Ογκολογίας (ΕΛΕΤΕΞΟ).


Περισσότερες Εργασίες για την Υπερθερμία

Link: Randomized Clinical Hyperthermia Studies


Iατρικά Kέντρα εφαρμογής ογκουπερθερμίας

Υπάρχουν πάνω από 550 μηχανήματα (ογκο)υπερθερμίας σε 34 χώρες στον κόσμο και περίπου 400.000 θεραπείες γίνονται ετησίως στη μάχη εναντίον του καρκίνου.

Κλινικές εφαρμογής Ογκοθερμίας
Link: https://oncotherm.com/oncothermia-clinics

Γιατί στην εξατομικευμένη ογκολογία;

Με την εξατομίκευση στην ογκολογία είμαστε σε θέση να αναπτερώσουμε την ελπίδα του ασθενούς.
Ενώ δεν περιφρονούμε τα θεραπευτικά μέσα της συμβατικής ογκολογίας, το αντίθετο μάλιστα, εμπλουτίζουμε τη θεραπεία...

Περισσότερα